המילה פוליגרף בעברית הינה התרגום מאנגלית של המילה: Polygraph, שמשמעותה- רישום (graph) רב (poly). הרישום של בדיקת פוליגרף נעשה בעבר על גבי דף, וכיום נעשה לרוב ישירות על גבי צג מחשב. ב פוליגרף נרשמים או יותר נכון נמדדים מדדים פיזיולוגיים וביולוגיים כמו נשימה, מוליכות עורית, לחץ דם, דופק ועוד.
במהלך הבדיקה הנבדק נשאל שאלות רלוונטיות, שאלות השוואה ושאלות סרק. השאלות הרלוונטיות הן שאלות הקשורות ישירות לנושא החקירה או הבירור. השאלות הרלוונטיות חייבות להיות מנוסחות בצורה בהירה ולא משתמעת לשני פנים. מעבר לכך, רצוי שהנבדק יקבל את השאלות מראש על מנת שתגובת הלחץ הטבעית לנוכח הבדיקה תפחת מעט ותאפשר ניתוח מהימן של תוצאות הבדיקה.
שאלות ההשוואה הן שאלות שנועדו לסייע במדידת המדדים הפיזיו-ביולוגיים בעת עירור של אשמה. הבודק שואל את הנבדק שאלות שמטרתן ליצור אצל הנבדק רגשות אשמה מעבר לנושא הנבדק. הבודק מדגיש בפני הנבדק את החשיבות של מענה אמיתי ומהימן, כשכל סטייה ממנו מוצגת כבעייתית. באופן זה מתקבלת תמונה של מדדים גופניים של רגשות אשמה.
שאלות הסרק הן שאלות שמשולבות במהלך בדיקת הפוליגרף, בעיקר בתחילתה על מנת לעורר אמון אצל הנבדק, לכייל את המכשיר וכדי להגביר את יכולת המענה של הנבדק. שאלות הסרק אינן משוקללות בתוצאות בדיקת הפוליגרף.
בתהליך ניתוח התוצאות המדדים הגופניים לשאלות ההשוואה מושוות למדיים הגופניים לשאלות הרלוונטיות. במידה והמדדים הגופניים בשאלות הרלוונטיות גבוהים מהמדיים הגופניים בשאלות ההשוואה קרוב לוודאי שהנבדק משקר. אם התוצאה הפוכה, הנבדק דובר אמת. אם התוצאות זהות- התוצאות הן לא חד משמעיות. במידה ונבדק יצא דובר שקר נהוג לעשות מעין מבחן חוזר על מנת שהנבדק יתקן לכאורה את אי הדיוקים בבדיקה. לרוב, המטרה של מבחן חוזר היא לשם קבלת הודאה מהנבדק.
היי לכולם. אני סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה ומתעניינת בנושאים של אומנות, פילוסופיה ורפואה